duminică, 3 octombrie 2010

TIMBRU PE PIINE

       Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj i-a transmis noului ministru al finanţelor o propunere de diminuare a evaziunii fiscale în domeniul cerealelor şi panificaţiei: fiecare pâine să poarte un timbru, pentru a putea fi identificată. Astfel ar putea fi facilitat controlul a tot ceea ce iese pe poarta fabricii, dar ar putea fi verificate şi cerealele, care ajung sub formă de materie primă tot la fabricarea pâinii. „Am propus la minister timbrarea pâinii, ca o formă de combatere a evaziunii cu cereale, pentru că ele ajung într-o formă sau alta în produsele de panificaţie. Am propus timbrarea pâinii, la fel ca la ţigări şi alcool, pentru a se îmbunătăţi colectarea la buget şi reducerea muncii la negru (...). O fabrică de pâine care produce mii de pâini pe zi nu poate lucra doar cu trei angajaţi. Nu cred că sunt două-trei magazine în Dolj care dau bonuri fiscale la pâine“, a spus şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, într-o conferinţă de presă organizată ieri la DGFP. Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, Cătălin Mohora, confirmă faptul că în domeniul panificaţiei există forţă de muncă la negru: „Este un domeniu sensibil, unde depistăm frecvent forţă de muncă fără forme legale“.
Călinoiu a spus, apoi, că Fiscul doljean nu a detaliat la Bucureşti cum se va face efectiv timbrarea pâinii, ci a fost „doar o propunere“ de combatere a evaziunii fiscale.
Pâinea va fi produs de lux
         Producătorii nu văd timbrarea pâinii drept o măsură de combatere a evaziunii, ci pur şi simplu o măsură care va scumpi pâinea românilor. Ei mai spun că timbrul nu poate fi lipit direct pe pâine, pentru că nu este legal, astfel că pâinea trebuie ambalată în prealabil, ceea ce implică alte costuri. „Normal că va creşte preţul pâinii dacă va fi timbrată. Este clar un cost în plus, o cheltuială pentru etichetă, pungă, manoperă. Evaziunea este la cereale, nu neapărat la pâine. Este ilogic ceea ce propun ei cu timbrarea pâinii. Dacă vor într-adevăr să oprească evaziunea din domeniul cerealelor, o pot face cu taxarea inversă la cereale, adică TVA să se plătească de consumatorul final. Astfel, s-ar diminua fenomenul evazionist. Dacă pun timbru la pâine, se va întâmpla la fel ca la ţigări: vom avea pe piaţă pâine cu acte şi pâine de contrabandă“, a spus Cristi Barbu, de la firma de panificaţie Veropan. Dacă va fi luată în calcul propunerea celor de la DGFP Dolj, atunci pâinea ar fi catalogată drept un produs de lux, la fel cum sunt considerate ţigările şi alcoolul. Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, a spus că este o idee greşită timbrarea pâinii şi nu poate fi aplicată în România zilelor noastre, pentru că ar însemna creşterea preţului pâinii. „Asta le mai lipseşte românilor acum, să li se scumpească bucăturile. Timbrarea pâinii înseamnă scumpirea ei cu mai mult decât este inflaţia, ceea ce va fi greu de acceptat de oamenii de rând. Fiscul trebuie să se concentreze pe evaziunea la cereale“, a precizat Cristea. Directorul DGFP Dolj îi contrazice pe producători: „Cât să coste înfolierea şi timbrarea pâinii? Sindicatele din panificaţie se plâng de evaziune în domeniu, dar când vine vorba de măsuri concrete spun că sunt costuri mari. Orice fabrică de pâine care se respectă are o maşină de înfoliat pâinea. Cea feliată se vinde numai în pungă. Aşa că nu ar fi prea greu“.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Dupa evaziunea fiscala rezolvata in materie de tigari,acum urmeaza sa fumam piine de la bulgari,rusi sau unguri.Bineinteles ca fara timbru,ca-i mai ieftina!!!