Sanitarii Priceputi

trafic website

-->



-->

"Sanitarii Priceputi" este singurul concurs pentru sanatate si prim ajutor de baza care se desfasoara in scolile din Romania de 48 de ani fara intrerupere.

La concurs poate participa, benevol, orice elev din invatamantul gimnazial (cl.V-VIII) si liceal (cl.IX-XII).

Concursul pentru sanatate si prim ajutor „Sanitarii priceputi” este organizat de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Administratiei si Internelor.

Concursul  Sanitarii priceputi se adreseaza copiilor si tinerilor si vizeaza atingerea urmatoarelor obiective:

•    insusirea cunostintelor de baza si a deprinderilor practice pentru acordarea corecta a primului ajutor si a celor de prevenire a accidentelor;
•    pastrarea si imbunatatirea sanatatii fizice si morale;
•     promovarea ocrotirii mediului inconjurator;
•    dezvoltarea sentimentului solidaritatii umane fata de cei aflati in suferinta si a respectului fata de persoanele in varsta;
•     insusirea cunostintelor de baza despre Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, despre istoria Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, despre Principiile Fundamentale ale Crucii Rosii.

      Viata unei persoane accidentate depinde, intr-o mare masura, de momentul acordarii primului ajutor si de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Daca te-ai aflat vreodata in situatia de a primi sau de a acorda primul ajutor unei persoane, cu siguranta stii cat de important este un curs de prim ajutor.

Primul ajutor de baza este doar un ajutor temporar acordat in caz de urgenta pentru salvarea vietii, prevenirea unor complicatii ulterioare si ameliorarea suferintelor pana in momentul in care un serviciu medical adecvat poate sa intervina. 

Curs de prim ajutor de baza pentru persoane

Acest curs ofera posibilitatea de a invata tehnici cheiei de salvare a vietii pana la sosirea ajutoarelor calificate (SMURD,Ambulanta). Acest curs este foarte practic.


Dupa absolvirea cursurilor de baza de  prim ajutor, veti sti sa acordati  prim ajutor in caz de:

- pierderea cunostintei;
- stop cardio-respirator;
- hemoragii;
- luxatii, entorse, fracturi;
- arsuri (in caz de electrocutare sau insolatie)
-  innec sau sufocare cu un corp strain etc


                DESFASURAREA CONCURSURILOR SANITARII PRICEPUTI

           1. Promovarea concursului in scoli. Debuteaza la inceputul anului scolar, prin distribuirea de catre voluntarii de Cruce Rosie a materialelor informative si a bibliografiei concursului „Sanitarii Priceputi”.
           2. Formarea echipajelor si pregatirea elevilor. Se organizeaza in semestrul I al anului scolar, de catre subfiliala locala a Crucii Rosii Romane, in colaborare cu conducerea unitatilor scolare.
Pregatirea elevilor se face pe clase, echipajele putand fi constituite din elevii ai mai multor clase din acelasi an de studiu, dupa tematica din anexa 1.
        Prin testare teoretica si practica se constituie echipajul anului de studiu care va participa la etapa pe scoala. Echipajul va fi format din cinci elevi. Pregatirea teoretica a elevilor se realizeaza de catre cadre didactice si personal medico-sanitar. Pregatirea practica se asigura de cadrele medico-sanitare in colaborare cu indrumatorul echipajului - cadru didactic.
Concursul se organizeaza pe etape: echipa castigatoare a etapei pe scoala se va constitui intr-un cerc „Sanitarii priceputi”, pentru a continua pregatirea in vederea participarii la etapa pe localitate/zona; echipajele castigatoare ale etapelor pe localitate/zona vor continua pregatirea in cadrul cercului „Sanitarii priceputi”, pentru a participa la etapa judeteana, iar echipajul castigator al etapei judetene va continua pregatirea pentru participarea la etapa nationala in cadrul cercului „Sanitarii priceputi”.
          3. Etapa pe scoala. Se organizeaza in perioada 9 noiembrie – 18 decembrie a anului scolar, de catre subfiliala locala a Crucii Rosii Romane, cu sprijinul voluntarilor Crucii Rosii din scoala, in colaborare cu conducerea scolii si cadrele medicale din scoala respectiva sau localitate, in afara orelor de curs si in zilele libere. Participa echipajele castigatoare pe clase - ani de studiu, la nivelul fiecarui ciclu de invatamant.
         4. Etapa pe localitate. In functie de numarul scolilor participante, se pot organiza, premergator etapei pe zona, in zilele libere, etape pe localitate. Acestea vor fi organizate de catre subfiliala locala a Crucii Rosii Romane, in colaborare cu conducerile scolilor care participa, organisme sanitare si de politie locale.
          5. Etapa pe zona.
Se desfasoara in ultimele 2 saptamani ale lunii aprilie.
Organizarea se asigura de catre subfilialele de Cruce Rosie si filiala judeteana a Crucii Rosii Romane, impreuna cu Inspectoratul scolar si Autoritatea de Sanatate Publica, Inspectoratul de politie judetean – Serviciul circulatie. La etapa pe zona participa echipajele clasate pe primul loc la etapele pe localitate. In judetele in care numarul scolilor participante este redus, etapa pe judet se organizeaza direct dupa etapa pe localitate.
          6. Etapa pe judet / Sector a Municipiului Bucuresti. Se organizeaza in perioada 29 mai – 6 iunie de catre filiala judeteana a Crucii Rosii Romane, respectiv filiala de sector a Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Inspectoratul Scolar, Autoritatea de Sanatate Publica, Inspectoratele judetene de politie si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti. Participa echipajele clasate pe locul I la etapa pe localitate/zona. Concursul, cu etapele pe scoala, localitate (atunci cand este cazul), zona, judet sau sector se va organiza anual.
           7. Etapa nationala. Se organizeaza anual, alternativ pentru fiecare ciclu de invatamant: gimnazial / liceal, in vacanta de vara, de catre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Administratiei si Internelor.
Participa echipajele castigatoare ale locului I la etapa judeteana si de sector a Municipiului Bucuresti din ciclul pentru care are loc etapa nationala.
Concursul va avea loc intr-o locatie corespunzatoare acestui tip de activitate, stabilita anual prin consultare, de catre institutiile semnatare ale prezentului regulame
-->


TEMATICA ORIENTATIVA PENTRU CICLUL GIMNAZIAL
Proba teoretica
1. Miscarea de Cruce Rosie si Semiluna Rosie - istoric.
2. Principiile fundamentale ale Crucii Rosii.
3. Crucea Rosie Romana - istoric.
4. Notiuni generale de igiena: igiena individuala, a apei, a alimentelor
5. Regimul de activitate si de odihna al elevului.
6. Prevenirea accidentelor de circulatie. Reguli de circulatie rutiera
7. Prevenirea bolilor contagioase.
8. Principii generale in acordarea primului ajutor.
9. Masuri de autoprotectie in acordarea primului ajutor.
10. Tehnica resuscitarii cardio-respiratorii.
11. Tipuri de bandaje.
12. Hemoragia. Hemostaza
13. Fracturi. Luxatii. Entorse
14. Arsuri. Electrocutare.
15. Primul ajutor in intoxicatii/otraviri.
16. Sangele. Grupele de sange. Donarea de sange voluntara si
neremunerata
Proba practica
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1. Resuscitarea cardiaca si respiratorie.
2. Primul ajutor in starea de inconstienta
3. Primul ajutor in blocarea cailor respiratorii cu corpi straini
4. Primul ajutor in plagi.
5. Hemoragie. Tehnica hemostazei.
6. Primul ajutor in luxatii si entorse.
7. Primul ajutor in caz de fracturi.
8. Primul ajutor in arsuri.
9. Primul ajutor in caz de electrocutare.
10. Primul ajutor in caz de insolatie.
11. Suportul psihologic
12.Transportul accidentatului.
Manualul pentru concursul "Sanitarii priceputi" editat de Crucea Rosie Romana

INVENTARUL GENTII DE PRIM AJUTOR
BAREMUL DE MATERIALE CE INTRA iN DOTAREA GENTILOR DE PRIM
AJUTOR
1. Geanta sanitara (1 buc.)
2. Foarfeca (1 buc.)
3. Atele 4 buc.
4. Fesi elastice (4 buc.)
5. Fesi de titon, diferite dimensiuni (4 buc.)
6. Plasturi (1 cutie)
7. Leucoplast (1 rala)
8. Comprese sterile (4 pachete)
9. Triunghiuri de panza (10 buc.)
10. Manusi din material impermeabil (5 per.)
11. Leucoplast (1 rola)
12. Creion, bloc-notes
13. Dezinfectant extern Iichid
14. Ace de siguranta (20 buc.).

Niciun comentariu: