luni, 9 ianuarie 2012

DR.RAED ARAFAT


Competitia comerciala va inlocui misiunea salvarii de vieti .

In contextul aparitiei proiectului Legii Sanatatii, Raed Arafat a declarat ca aceasta distruge sistemul integrat de urgenta ce rezolva cazurile foarte grave, asigura o parte din sistemul de siguranta nationala si de aparare a Romaniei impotriva dezastrelor, misiunea salvarii de vieti fiind inlocuita de competitia comerciala.

El a mai spus ca cel mai mare risc al noului proiect este acela ca va inlocui un sistem care functioneaza foarte bine fara a se sti daca si acesta va fi la fel de eficient.

“Al doilea risc este imprastierea personalului, asa incat sa nu mai avem servicii de calitate nici in public si nici in privat, pentru ca personalul este foarte putin. In unitatile de primiri urgente avem lipsa de 42 la suta medici, iar la ambulanta, 20-25 la suta din totalul de personal”, a explicat Raed Arafat.

La aceasta situatie se mai adauga si valoarea neschimbata a fondurilor pentru asistenta medicala de urgenta in 2012.

“Daca aceeasi suma trebuie sa fie impartita cu alte 10-20-30 de servicii private, niciuna nu va putea face decat anumite bucati din sistem. Si mai apare un risc, reactia la calamitati va fi necontrolata, nestandardizata si ineficienta. Doar la un accident, daca o sa apara dintr-o data trei furnizori concurenti si in final au de dus un singur bolnav pentru ca doi nu vor sa mearga la spital, firmele se bat intre ele cine ia bolnavul. Pentru ca va deconta numai cine va lua bolnavul”

“Decidem ce putem face. Exista planuri clare. In intervalul 2007-2011 am suplimentat cu aproape 40 la suta numarul echipajelor pe urgenta la ambulanta si la SMURD. Totul a fost gandit. In urgenta, atata sunt fondurile, atat imi pot permite. Nu sunt datorii si probeleme in urgenta. Rata de salarii este cam de 63%. Ne luptam pentru partea strategica a sistemului de urgenta, care are o parte din sistemul de siguranta nationala si o parte din cel de aparare a Romaniei impotriva dezastrelor. Acesta trebuie pastrat integral la stat, pentru ca este functional, pornind de la 112, ambulanta, SMURD si UPU. Secretul bunei functionari a sistemului de urgenta din Romania este cuvantul integrat, au spus colegii francezi cand au venit in Bucuresti. Noua lege distruge sistemul integrat”, a subliniat subsecretarul de stat.

Niciun comentariu: