duminică, 27 martie 2011

HOTEL IN BISERICA

         Biserica a primit clădiri care depăşesc în total suprafaţa Casei Poporului. Instituţiile religioase au primit frecvent fonduri de la stat, indiferent de guvernare !!!Iata o parte din averile pe care le gestionează Cultele.   
         Din 1990 şi până astăzi, Biserica a primit cadou de la Guvern peste două sute de clădiri. Hoteluri, restaurante, baze militare, depozite de armament , sedii de poliţie, ferme viticole şi parcuri auto au intrat  în folosinţa gratuită a Bisericii Ortodoxe Române sau a altor culte recunoscute de lege. Un calcul făcut pe baza dimensiunilor specificate în hotărârile de guvern arată că din 1990  au fost daţi în folosinţă gratuită în total 3.000.000 de metri pătraţi de teren arabil sau intravilan şi 442.000 de metri pătraţi  de construcţii. Dacă am aşeza aceste clădiri una lângă cealaltă, construcţia rezultată ar deveni a doua din lume, depăşind cu o treime Casa Poporului. Şi ca pomana să fie completă, în 2007, Guvernul Tăriceanu elaborează o lege prin care bunurile date în folosinţa Cultelor de-a lungul vremii să iasă definitiv din administrarea statului şi să devină proprietatea privată a instituţiilor religioase.

        Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, instituţia care a primit majoritatea imobilelor din ultimii 20 de ani, spun că felul acesta de împroprietărire este o compensaţie pentru unele imobile preluate abuziv de comunişti. 
        Biserica a încercat şi alte strategii pentru a pune mâna pe proprietăţi aducătoare de venit. Cel mai mare tun a fost dat de Înaltpresfinţitul Pimen al Sucevei care este pe cale să pună mâna pe 200.000 de hectare de pădure printr-o metodă contestată în instanţă de  Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Pimen a înfiinţat în 2000 Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBORB) prin care  revendică acum suprafeţe de pădure care ar fi aparţinut Bisericii până în 1949. În „Dosar" citiţi cum au fost împroprietărite şi cum au fructificat Bisericile binefacerile venite de la Guvern.

Fie că au făcut demersuri la Guvern sau au iniţiat  revendicări controversate, reprezentanţii Cultelor din România îşi sporesc an de an patrimoniul aducător de venit. Acolo unde statul sărăceşte, se îmbogăţesc oamenii Domnului.

Niciun comentariu: