Centrul de Medicina Navala (CMN) este structura specializata, subordonata Statului Major al Fortelor Navale cu o traditie si o recunoastere a competentei profesionale ce vizeaza expertiza medico-militara a personalului imbarcat si a celui cu activitati in hiperbarism, pentru asigurarea medicala si psihologica a personalului din Fortele Navale, dar si a celui cu care sunt incheiate contracte de prestari servicii (expertiza medicala, controale medicale periodice, diverse examinari medicale si psihologice cu indicatii curative etc.).
Prin pregatirea de specialitate si aparatura medicala performanta, nivelul de investigatii si terapeutic se situeaza la un nivel profesional de elita.
CMN are contract cu C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.
Structura:
- Cabinete medicale: Medicina Interna, O.R.L., Medicina Dentara, Oftalmologie, Dermato-Venerologie, Psihiatrie, Neurologie, Expertiza medicala a capacitatii de munca, Homeopatie, Recuperare Medicala Fizica si Balneologie, Echografie.
- Laboratoare: Analize Medicale, Radiologie, Tehnica Dentara, Psihologie.
- Farmacie.
Acest centru superspecializat se pare ca are o problema in medicina hiperbara????!!!
AU CENTRU DAR N-AU NICI UN SPECIALIST IN MEDICINA HIPERBARA ?!?!!!
MEDICINA DE VIITOR LA MAREA NEAGRA
Centrul de Medicina Navala din Constanta este pentru marinari ceea ce reprezinta pentru aviatori Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala. Adica o institutie specializata pe problemele de sanatate ale unei categorii aparte de luptatori.
Noul comandant al institutiei, locotenent-colonelul dr. Doru Nelu Popescu, medic primar dermatovenerolog si doctorand in specialitatea sa, este insa constient ca Centrul de Medicina Navala a ramas mult in urma institutiei similare a aviatorilor (undeva, la nivelul anilor ’80) atat ca dotare, cat si ca lucrari promovate. Nu este cazul sa se caute vinovati, important este ca acum sa inceapa recuperarea in forta a terenului pierdut. Caci daca omologii de la aviatie au un prestigiu mondial, prin Cursul de medicina spatiala, Centrul de Medicina Navala are atuul medicinei hiperbare.
O stiinta care, desi ii vizeaza in primul rand pe luptatorii adancurilor marine, are aplicatii in mai toate ramurile medicinei, putand revolutiona tratarea a numeroase boli. In acest sens, in lume se fac tot felul de experimente, iar locotenent-colonelul dr. Popescu doreste ca institutia, a carei comanda a primit-o la 15 iunie 2004, sa se ralieze rapid acestui curent stiintific.
AVEM MEDICINA HIPERBARA, DAR FARA NICI UN SPECIALIST IN DOMENIU!
Centrul de Medicina Navala are peste douazeci de atributii. In esenta, ele se refera la asigurarea controalelor medicale anuale ale personalului din Fortele Navale, la asistenta medicala prin contracte cu CASAOPSNAJ si cu diversi agenti economici sau institutii, altele decat cele ale armatei, contractele constituind surse de venituri extrabugetare. Institutia are dreptul legal de a functiona si ca policlinica cu plata, iar preturile avantajoase practicate explica prezenta multor civili care isi asteapta randul in fata cabinetelor medicale.
Paradoxal insa, desi aici ar trebui sa se practice medicina hiperbara, nici un medic nu are atestatul in domeniu. In anii trecuti, ea a fost inclusa in categoria specialitatilor medicale, pentru ca trei medici ai Centrului obtinusera, in Franta, aceasta supraspecializare: coloneii dr. (r) Octavian Opincaru, Mircea Manea si Ion Marinescu. Din pacate, toti trei sunt pensionari si, trebuie sa o spunem cu regret, nici unul n-a lasat in urma lui o scoala sau pe altcineva care sa continue o asemenea activitate. O posibilitate ar fi sa se trimita si acum in strainatate (in Franta, SUA sau Italia) cativa medici la supraspecializare. Solutia insa este costisitoare si ar dura doi-trei ani. In conceptia locotenent-colonelului dr. Popescu, mai economica ar fi initierea unui Curs de medicina hiperbara, in urma caruia sa se acorde si atestatul in domeniu. Pentru ca, desi considerata, cum mentionam, specialitate medicala, medicina hiperbara nu poate fi inca atestata in tara noastra. Din acest motiv, comandantul institutiei a purtat discutii preliminare cu Centrul de Perfectionare a Medicilor si Farmacistilor din Bucuresti si solutii ar fi. A inaintat si un raport la SMFN, pentru a primi sprijin in initierea acestui curs. Locotenent-colonelul dr. Popescu este de parere ca cei trei fosti colegi care s-au supraspecializat in Franta pot reveni ca lectori la Centrul de Medicina Navala, pentru a preda medicina hiperbara.
SECTIUNI SITE
ARHIVA POSTARI
- octombrie (1)
- octombrie (1)
- iulie (1)
- iunie (1)
- mai (3)
- iulie (2)
- mai (2)
- aprilie (4)
- martie (1)
- februarie (4)
- ianuarie (9)
- decembrie (7)
- noiembrie (8)
- octombrie (14)
- septembrie (3)
- august (18)
- iulie (13)
- iunie (27)
- mai (35)
- aprilie (36)
- martie (39)
- februarie (65)
- ianuarie (132)
- decembrie (5)
- noiembrie (6)
- octombrie (1)
- septembrie (1)
- august (17)
- iulie (17)
- iunie (7)
- mai (32)
- aprilie (46)
- martie (39)
- februarie (37)
- ianuarie (16)
- decembrie (4)
- octombrie (3)
- septembrie (6)
- iunie (1)
- mai (4)
- aprilie (15)
- martie (29)
- septembrie (2)
- august (2)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu