--------------------------------------------------------------------------------
Pui 1 kg
ulei 125 g
ceapa 150 g
morcovi 100 g
telina 100 g
rosii1 kg
zahar 20 g
sare
--------------------------------------------------------------------------------
Puiul se curata, se taie in bucati, se sareaza si se prajeste in ulei. In uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt si zarzavatul de supa dat pe razatoare. Se stinge cu apa, se lasa sa fiarba 30 min. si se paseaza sosul peste carne. Se adauga rosiile curatate de pielite si seminte si taiate cuburi, se potriveste gustul cu sare si zahar si se mai fierb impreuna 20 minute.
GUSTARI
Ciuperci pe canapea
Se aleg ciuperci cu palarii mari, se taie cozile, se asaza intr-o tava unsa cu ulei, se sareaza si se dau la cuptor. Dupa ce sunt gata, se lasa sa se raceasca, se asaza pe felii de rosii, se pune pe deasupra lor mujdei de usturoi si se presara cu verdeata.
Masline umplute
Maslinele se tin mai multe ore in apa calda pentru a se desara. Se scot apoi samburii cu o lingurita mica de scobit. Telemeaua se da pe razatoare, se amesteca cu untul si boiaua, pana ce se obtine o crema spumoasa. Se pune compozitia intr-un pos, cu spit de dimensiuni mici si se umplu maslinele, facandu-se deasupra fiecarei masline cate un varf. Se servesc ca atare sau se folosesc la decorat preparete reci.
Oua pe canapea
Salata de boeuf se aranjeaza pe un platou, se asaza deasupra jumatatile de ou fierte tari si se napeaza cu sos Bechamel dres cu mustar si diluat cu aspic. Se decoreaza cu felii de gogosari si verdeata.
Ardei grasi umpluti cu branza de vaci si unt
Untul se freaca spuma, se adauga branza de vaci trecuta prin sita si se potriveste gustul de sare. La sfarsit se adauga mararul tocat marunt. Se umplu ardeii cu aceasta compozitie, se lasa cateva ore la rece, se taie felii cu grosimea de circa 1 cm, ce se asaza pe platouri si se decoreaza.
Ardei grasi umpluti cu telemea si unt
Telemeaua se da pe razatoare, branza de vaci se trece prin sita, se amesteca apoi cu untul, iar la sfarsit se pune ceapa tocata marunt. Se taie capacele ardeilor, se scot semintele, se umplu ardeii cu compozitia de mai sus, se lasa sa stea cateva ore in frigider, se taie felii cu grosimea de circa 1 cm, se asaza pe un platou, se decoreaza cu felii de rosii si jumatati de masline si se presara cu verdeata tocata marunt.
Cas prospat cu chimen
Casul se curata de coaja, se taie bucati, se da prin masina de tocat, se adauga untul ce a fost frecat spuma, chimenul macinat si boiaua de ardei dulce si se potriveste gustul de sare. Se amesteca, pana ce compozitia s-a omogenizat, se aranjeaza pe un platou si se decoreaza dupa dorinta.
Ciuperci cu costita si ou
Se curata ciupercile, se taie cozile, se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se dau la cuptor. Cand sunt aproape gata, se scoate tava din cuptor si se asaza pe fiecare ciuperca o feliuta de costita afumata, peste care se toarna 1-2 lingurite de ou batut bine, amestecate cu sare si piper si se da tava din nou la cuptor. Dupa ce ciupercile sunt fripte, se asaza pe un platou, se toarna pe deasupra mujdei de usturoi si se presara cu verdeata tocata.
Ciuperci umplute cu verdeata I
Se aleg ciuperci cu palarii mari, se taie cozile, se spala in mai multe ape, apoi se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se presara cu putina sare. Verdeata, ceapa, usturoiul si cozile ciupercilor se toaca marunt, se calesc in ulei, se presara pe deasupra o lingura de faina, sare si piper si se calesc in continuare inca 5 min., se sting apoi cu bulion subtiat cu apa. Aceasta compozitie se repartizeaza pe toate ciupercile, se da tava la cuptor si se lasa, pana ce ciupercile sunt
Ciuperci umplute cu verdeata II
Se aleg ciuperci cu palarii mari, se taie cozile, se spala in mai multe ape, se scurg si se asaza intr-o tava unsa cu unt. Cozile si ciupercile sfaramate se taie julien, se oparesc, se scurg, se calesc in unt si se lasa sa se raceasca. Cascavalul se da pe razatoare si se amesteca cu ciupercile sfaramate. Se adauga sare, piper si verdeata tocata. Aceasta compozitie se repartizeaza pe toate ciupercile, se da tava la cuptor si se lasa pana ce toate ciupercile sunt gata
Ciuperci umplute a la Suceava
Se aleg ciuperci cu palarii mari, se taie cozile, se spala in mai multe ape, se asaza intr-o tava cu putin ulei si se presara cu sare. Ceapa se toaca marunt, se caleste in ulei, se adauga costita si sunca presata trecute prin masina de tocat, piper si sare si se mai calesc putin impreuna. Se ia vasul de pe foc, se adauga verdeata tocata, mujdeiul de usturoi, doua oua fierte si tocate si doua oua crude. Cu aceasta compozitie se umplu ciupercile, se da tava la cuptor si se lasa, pana ce ciupercile sunt gata.
Sos alb (Bechamel)
Se infierbanta untul, se adauga faina si se caleste fara a se rumeni, se stinge cu lapte fierbinte, se amesteca bine si se fierbe circa 15-20 min. la un foc domol. La sfarsit se potriveste gustul de sare.
Sos de lamaie (cald)
Se infierbanta untul, se pune faina si se caleste fara a se rumeni. Se stinge cu supa de oase, se fierbe 15-20 min., se paseaza printr-o etamina, se adauga zeama de lamaie si se potriveste gustul cu piper si sare. Dupa dorinta, la sos se poate adauga verdeata tocata.
Sos alb II (dietetic)
Se incalzeste untul si laptele, se desface faina in supa de oase si se toarna peste lapte si unt, amestecandu-se bine ca sa nu se faca cocoloase. Se lasa sa fiarba circa 15-20 min., se potriveste gustul de sare si se strecoara printr-o etamina. Se foloseste la preparate din peste, oua, legume, paste fainoase etc.
Sos Madera
Sosul brun se amesteca cu esenta de oase, vinul si untul si se fierb impreuna 10 min. Se ia vasul de pe foc, se tempereaza si se adauga coniacul. Se foloseste la escalopuri, medalioane si turnedouri.
Sos alb cu oua pentru peste
Se infierbanta untul, se adauga faina si se caleste fara a se rumeni, se stinge cu supa de oase fierbinte, se amesteca bine s[ se fierbe 15-20 min. la un foc domol. Ouale se afierb, se curata, se toaca marunt, se pun in sos impreuna cu zeama de lamaie si se potriveste gustul cu piper si sare. Se consuma cald la peste rasol.
Bors de cartofi I
Ceapa se toaca marunt, zarzavatul de supa se taie julien si se calesc impreuna in ulei. Se sting cu apa, se sareaza, se adauga cartofii taiati cuburi si se lasa sa fiarba. Cand cartofii sunt fierti, se pune borsul de putina fiert separat si se potriveste inca o data gustul de sare. La sfarsit se presara cu verdeata tocata.
Ciorba de pasare
Carnea de pasare se taie bucati si se pune la fiert in apa cu sare.Dupa ce a dat in fiert, se spumeaza, se adauga zarzavatul taiat rondele, ceapa tocata si calita in ulei si orezul care a fost ales, spalat, scurs. Cand carnea este gata, se adauga smantana amestecata cu galbenusurile si zeama de lamaie si se potriveste gustul de sare. Se lasa sa mai fiarba 10 min., iar la sfarsit se adauga verdeata tocata.
Ciorba de peste
Morcovii, patrunjelul si telina se taie julien, ceapa se toaca marunt, se calesc impreuna in ulei, se adauga apa si se lasa sa fiarba circa 30 min. Se potriveste gustul cu otet si sare. Se adauga pestele curatat si taiat bucati si se lasa sa fiarba circa 10 min. La sfarsit se pun rosiile taiate bucati si verdeata tocata marunt si se mai fierbe 2-3 minute.
Bors cu carne de berbec
Carnea se curata de pielite, se taie bucati care se freaca cu lamaie, se pun la fiert in apa cu sare, se spumeaza cat este necesar, apoi se pune zarzavatul de supa taiat feliute si ceapa tocata marunt. Ceapa verde se toaca marunt, se caleste in ulei si se adauga la bors. La sfarsit se pune borsul de putina fiert separat, se mai dau cateva clocote, se potriveste gustul de sare si se adauga verdeata tocata marunt.
Salata de ciuperci I
Ciupercile se curata si se fierb in putina apa si o ligura de otet, timp de 25 min. Se scurg, se taie felii, se adauga sosul de usturoi subtiat cu otet amestecat cu apa.
Salata de andive cu piept de curcan si maioneza
Andivele se spala, se indeparteaza frunzele vestede, se defac frunzele sanatoase si se taie bucati mici. Pieptul de curcan fript se taie julien. Maioneza se amesteca cu o lingurita de mustar si se subtiaza cat este necesar cu otet amestecat cu apa. Se adauga andivele si pieptul de curcan si se amesteca putin. Se consuma indata ce a fost preparata.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu